Zdravlje kostiju kod djece

Briga o zdravlju kostiju je važna u svakom periodu života. Međutim, kako se 95 posto koštanog sistema izgradi do 20. godine, ono što se do ovog perioda ostvari pratiće nas i kasnije u toku života i spriječavati prijelome.
Z

O kostima možemo razmišljati kao o bankovnom računu: u djetinjstvu pravimo ‘depozite’ koje kasnije ‘trošimo’ sa računa koštanog tkiva. Tokom djetinjstva i rane mladosti, mnogo više koštanog tkiva se izgrađuje, nego što se troši. Pravljenje ‘koštane banke’, je vrlo slično štednji za obrazovanje: što više sklonimo sa strane dok smo mladi, duže će nam trajati kad odrastemo.

Z

To znači da su djetinjstvo i rana adolescencija najvažniji period kada djeca treba da ‘investiraju’ u zdravlje svojih kostiju. U periodu intenzivnog rasta, dječije kosti su najosjetljiviije na nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini K2 i D3, supstance neophodne za razvoj kostiju, stručnjaci obavezno preporučuju dodatni unos.

Razvoj kostiju u djetinjstvu

Za većinu ljudi, koštana masa dostiže svoj maksimum gustine i snage u dvadesetim godinama života. Najveća brzina izgradnje postiže se između 12. i 14. godine.

Procijenjuje se da povećanje od samo 10 posto koštane mase u ovom periodu može smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura u zrelom dobu i do 50 posto.

Vitamin D3 omogućava preuzimanje kalcijuma iz hrane i na taj način doprinosi izgradnji kostiju. Istovremeno, vitamin D3 aktivira ćelije koje grade kost i podstiče ih da proizvode protein koji je odgovoran za ugradnju kalcijuma u kosti (osteokalcin). Ovaj protein ima mnogo potencijalnih zdravstvenih benefita. Međutim, bez vitamina K2 ovi benefiti se neće ostvariti.

Vitamin K2 aktivira osteokalcin, protein koji ugrađuje kalcijum u kost. U suprotnom, bez vitamina K2, osteokalcin ostaje neaktivan, pa ne može da veže kalcijum za kost. Bez pomoći vitamina K2, kalcijum koji vitamin D3 tako efikasno uzima može zapravo raditi protiv naše djece, ugrađujući se u njihove arterije, meka tkiva i zglobove. Dakle, vitamin D3 zapravo stvara potrebu za vitaminom K2.

Prosječan unos vitamina K2 putem ishrane značajno je opao tokom posljednjih 50 godina. Današnji unos je nedovoljan za optimalan razvoj i održavanje kostiju. Ishrana bogata prerađenom hranom, manjak povrća i generalno manjak hrane prirodno bogate vitaminima K2, dovele su do nedovoljnog unosa ovog vitamina. Zbog toga stručnjaci u ovoj oblasti preporučuju suplementaciju.

Kombinacija vitamina K2 i vitamina D3 dokazano poboljšava mineralnu gustinu kostiju, spriječava prijelome i osteoporozu u kasnijem dobu. Preparat K2D3 junior ostvaruje udruženo delovanje na pravilan razvoj kostiju i zuba, podstiče izgradnju koštanog tkiva omogućavajući osteokalcinu da povuče kalcijum iz krvi i ugradi ga u kosti.

Prijelomi kod djece

Razne aktivnosti koje djeca svakodnevno upražnjavaju poput trčanja, skakanja, vožnje rolera, bicikla, skejta donose puno radosti, ali isto tako mogu da zadaju veliku glavobolju roditeljima jer iz tih sitnih radosti najčešče nastaju razne povrede ruku i nogu

U zapadnim zemljama posljednjih godina detaljno se proučava veza između ishrane djece i zdravlja kostiju.

Prijelomi su najčešći u pubertetu, i imaju učestalost koja je slična kao kod žena u menopauzi. Ovako česti prijelomi su najverovatnije povezani sa činjenicom da povećanje koštanog sadržaja dolazi tek godinu – dvije nakon perioda najvećeg rasta u visinu.

Nakon prijeloma veoma često dolazi do pomjeranja slomljenih dijelova kosti, jer se djeca ne pridržavaju savjeta ljekara. Djeca nemaju kritičan stav prema sebi, odnosno prema okolini, i ne shvataju ozbiljnost problema. Ne mogu ni svi roditelji da se na adekvatan način izbore sa svojom djecom – pa zato oporavak poslije prijeloma često traje mnogo duže nego što kosti treba da zaraste

Djeca nakon jednog prijeloma imaju povećan rizik od novog prijeloma i manju gustinu koštane mase i preuzimanje kalcijuma, nego njihovi vršnjaci. Ovi nalazi pokazuju da kod neke djece postoji skolonost prijelomima koja ima veze sa ishranom i drugim spoljašnjim faktorima.

Adekvatan unos vitamina K2 i D3 je neophodan da podrži intenzivno zarastanje kosti. Preparat K2D3 junior podstiče i ubrzava obnavljanje koštanog tkiva, jer omogućava proteinu osteokalcinu da povuče kalcijum iz krvi i ugradi ga u kosti. Na taj način se spriječavaju dalje komplikacije prijeloma, a djeca se brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Nakon toga, redovna primjena preparata K2D3 junior smanjuje aktivnost ćelija koje razgrađuju kost i nastavlja da štiti kosti od ponovnih prijeloma.

Druga oboljenja i lijekovi

Razna oboljenja i lijekovi mogu imati izuzetno negativan uticaj na kosti. Tako npr. bolesti crijeva, poremećaji u ishrani bilo nedovoljna ishrana, anoreksija ili gojaznost, dijabetes, i sl. mogu dovesti kod djece do smanjene gustine kostiju. Ovo su takozvane “prazne kosti” koje su jako krte i podložne prijelomima.

Djeca koja su na dužem liječenju u bolnici ili su prinuđeni na mirovanje kod kuće, takođe imaju povećan rizik od nedovoljne mineralizacije kostiju i prijeloma.

Mnogi lijekovi takođe mogu imati negativan uticaj na mineralnu gustinu kostiju.

Kortikosteroidi koji se koriste u terapiji različitih bolesti kao što su neke autoimune bolesti, astma i druge, negativno utiču na razvoj ćelija koje izgrađuju kost. Neki lijekovi koji se koriste za liječenje epilepsije takođe dugotrajno spriječavaju pravilnu izgradnju kosti.

U periodu intenzivnog rasta, dječije kosti su najosjetljivije na nedostatak esencijalnih nutrijenata. Ako dijete uz to ima i neke hronične bolesti ili dugotrajnu terapiju, sve ovo je veliki negativan uticaj na zdravlje kostiju. U ovim stanjima neophodno je obezbijediti dovoljno esencijalnih nutrijenata koji će smanjiti štetne uticaje. Kod djece koja uzimaju kortikosteroide i antiepileptike, boluju od dijabetesa, poremećaja u ishrani ili su na dugotrajnoj hospitalizaciji, preporučuje se preparat K2D3 junior u cilju poboljšanja mineralizacije i jačine kostiju.