Vitalnost zglobova

Osnovna funkcija zgloba je da pravi spoj između kosti i omogući odgovarajući raspon pokreta. Unutrašnje površine zgloba su obložene hrskavicom – glatkim zaštitinim tkivom koji djeluje kao ublaživač spoljašnjih sila i spriječava trenje između zgloba i kosti. Zato je neophodno održati dobru strukturu hrskavice kako bi mogla da dozvoli pokrete i spriječi propadanje kosti.

Najnovija istraživanja potvrđuju da kalcijum ima važnu ulogu u nastanku i razvoju simptoma osteoartritisa jer se nekontrolisano taloži u zglobnoj hrskavici. Ovo se dešava u nedostatku vitamina K2 kada organizam nije u stanju da pravilno iskoristi kalcijum, već on „luta“ po tijelu.

Veliko istraživanje iz 2013. objavljeno u uglednom časopisu American Journal of Medicine potvrdilo je skoro 60 posto veći rizik od nastanka osteoartritisa kod osoba koje imaju nedostatak vitamina K.

Dodatno, studija je pokazala i da je kod 15 posto pacijenata koji na početu nisu imali nikakve simptome, a imali su nedostatak vitamina K, došlo do razvoja osteoartritisa nakon 30 mjeseci, koliko je trajala studija. Kao zaključak, istraživačka grupa je istakla potencijal vitamina K kao jednostavne i prihvatljive terapije osteoartritisa, stanja koje je i često i ozbiljno a za koje nedostaje efikasno terapijsko rješenje.

Kada se kalcijum nekontrolisano taloži u zglobnoj hrskavici, vremenom dolazi do razvoja simptoma osteoartitisa. Vitamin K2 ima ulogu „saobraćajca“: preusmjerava kalcijum u kost i spriječava njegovo taloženje i štetne efekte na zglobovima. Preparat K2D3 sadrži formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i doprinosi pravilnom iskorištenju kalcijuma. Primjena preparata K2D3 može spriječiti i vremenom ublažiti simptome osteoartritisa i poboljšati pokretljivost zglobova.

Osteoartritis

Najčešće oboljenje zglobova je osteoartritis. To je multifaktorijalna bolest koja nastaje kao rezultat mehaničkih i biohemijskih zbivanja u hrskavici i području kosti ispod hrskavice. Simptomi su smetnje pri pokretima praćene upalom, bolom i otokom i smanjenom pokretljivošću.

Iako se osteoartritis češće javlja kod starijih ljudi, novija istraživanja pokazuju da osteoartritis počinje već kod osoba već u 40-im godinama, naročito na zglobovima koji nose tjelesnu težinu kao što je kuk.

Na početku bolesti nastaju promjene u sastavu hrskavice koja postaje gruba i krta, na površini se javljaju pukotine pa se pokreti ne odvijaju glatko. Pri pokretima čuje se karakteristično škripanje i pucketanje.

Zatim nastaju i promjene na kostima: kost zadebljava na krajevima, oblikujući šiljke (osteofite). Ovi šiljci su vidljivi spolja, moguće ih je opipati, onemogućavaju normalnu funkciju zgloba uzrokujući jak bol. Koštane izrasline često nastaju i na zglobovima prstiju ruke.

U zglobu koljena ligamenti se često istegnu pa zglob postaje nestabilan. Suprotno ovome, osteoartritis kuka dovodi do ukočenosti, opseg pokreta se smanjuje, a pokreti su takođe bolni. U vratnom i slabinskom dijelu kičme osteoartritis može uzrokovati ukočenost, neobične senzacije, bol i slabost u ruci ili nozi.